Urbex fotografie

Doel, de spookstad van België
De verlaten straten met een decennia oud verhaal

Creepy, verlaten en bizar. De eerste kennismaking met de spookstad Doel bezorgt rillingen. Eens statige huizen trekken voorbij in de reflectie van onze autospiegels. Ze staan er verloren bij; alsof een ramp heeft plaatsgevonden en alles in allerijl is achtergelaten. De realiteit is echter anders. Geen tegenspoed, wel een jarenlange strijd tussen bewoners en de gemeente Beveren. Het conflict speelt al sinds de jaren’ 60, toen er voor het eerst plannen waren voor uitbreiding van de Antwerpse haven. Een halve eeuw later is het inwoneraantal flink gedaald en telt het dorp meer vervallen dan bewoonde huizen.

Tot 1977 was Doel een zelfstandige gemeente met 1300 inwoners. Veertig jaar later – in 2007 – had het 359 inwoners en in 2013 slechts 28. De overblijvers zijn vaak op hoge leeftijd, geboren en getogen in Doel en vastberaden om niet uit het dorp te vertrekken. Ondanks hun stelligheid verhuizen veel van hen. Niet alleen hun huisraad, ook hun overleden dierbaren gaan mee. Uit angst dat de graven verdwijnen. Naast enkele bewoonde woningen heeft de kerk van Doel eveneens het chronische verval doorstaan. Plassen water rusten op de parkeerplaats voor het gebouw. Plukken groen zijn door het broze asfalt geschoten. Een van de berichten op de houten kerkdeuren deelt mee dat de kerk in gebruik is voor huwelijken, doopsels en begrafenissen. De begraafplaats oogt verzorgd. Verse bloemstukken flankeren smetteloze zerken op rode grindsteentjes.

Sint-Janskathedraal s-Hertogenbosch

De Sint-Janskathedraal is met recht één van de meest mooie en interessante gebouwen van West-Europa. Uw bezoek aan deze prachtige kerk is een van de hoogtepunten van ‘s-Hertogenbosch. De Sint-Janskathedraal is een gotische kathedrale basiliek. De kerk is gebouwd tussen 1380 en 1530 en sedert de 19e eeuw voortdurend ingrijpend gerestaureerd. Met het grote aantal luchtboogbeelden (of hemelbestormers) op de luchtbogen is onze Sint-Jan één van de meest gedecoreerde bouwwerken van Nederland.

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk Breda 7-8-1

Foto Pieter Polman

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk is het belangrijkste monument van Breda. Zij heeft bovendien een nationale betekenis. Een onderdeel van de kerk wordt gevormd door de Prinsenkapel, die het mausoleum is van de vroege voorvaderen van de Nederlandse koninklijke familie, het geslacht van Nassau-Dillenburg.De kerk staat in het centrum van Breda aan de Grote Markt. Het is een kruisbasiliek in de stijl van de Brabantse gotiek, die in de loop der tijd meerdere malen is gerestaureerd.De kerk is hét herkenningspunt van Breda. De toren van de kerk, met zijn 97 meter hoog al van ver zichtbaar, is op sommige dagen te beklimmen. Boven is er een uitzicht over de Grote Markt en de stad.